Prefabrik ne demek diye düşünüldüğünde hiç şüphesiz ki zihinlerde ilk olarak prefabrik yapıların görüntüsü şekilleniyor. Dünyanın pek çok yerinde yaygın olarak kullanılan; yaşam alanından iş yerine, yatakhaneden yemekhaneye birçok kullanım alanı sunan prefabrik yapılar giderek daha popüler hale geliyor.
Prefabrik yapıların diğer yapı türleri ile kıyaslandığında ön plana çıkan önemli özelliklerinin tercih nedeni yarattığını söyleyebiliriz. Diğer yandan bu yapıların ülkemizde özellikle 99 yılında meydana gelen Gölcük depreminden sonra daha fazla kullanılmaya başladığına şahit olduk.
Peki prefabrik nedir, ne gibi avantajlar sunmaktadır, nasıl kullanılabilir? Prefabrik yapı sektörünün lider firması Sitar Modul olarak tüm bu sorularınızın yanıtlarını ve daha fazlasını içeriğimizde sıraladık. Siz de prefabrik yapılar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz içeriğimizin devamını inceleyebilirsiniz.
Prefabrik Ne Demek?
Köken olarak Türkçe olmayan prefabrik kelimesi, İngilizce’de “parçaları önceden inşa edilen” anlamını taşıyan “prefabricate” ifadesinden dolayı dilimize yerleşmiştir. Kelime anlamını tamamen karşılayan bu kavrama göre prefabrik yapıların parçaları, gerçekten de inşa sürecinden önce fabrika ortamında üretilmektedir.
Prefabrik yapıların, betonarme ve diğer yapı türlerinden ayrılmasını sağlayan en önemli özelliğinin de parçalarının önceden üretilmesi olduğunu iddia edebiliriz. Ancak elbette prefabrik yapıların başka birçok özelliği olduğunu mutlaka vurgulamamız gerekiyor.
Prefabrik ne demek sorusuna yanıt vermek için genel bir giriş yaptıktan sonra bu yapıların aslında hayatın pek çok alanında kullanılmakta olduğunu söyleyerek kullanım alanları hakkında da bilgi vermiş olalım.
Buna göre ailelerin yaşamak için ihtiyaç duyabileceği her şeyin bir arada sunulduğu konutlar, öğrencilerin eğitim görebildiği okullar, inşaat sürecinde personellerin konaklama ihtiyacını gören yatakhaneler ve yemekhaneler ve hatta sosyal tesisler için prefabrik yapılara başvurabilmek mümkün.
Görüldüğü üzere çok sayıda kullanım alanı sunan prefabrik yapılar, sahip olduğu ve oldukça farklılaşan özellikleri ile de göz dolduruyor. O halde dilerseniz artık prefabrik yapıların başlıca özelliklerini değerlendirmeye başlayalım.
Prefabrik Yapı Özellikleri Nelerdir?
Dünyanın hemen her yerinde prefabrik yapıların kullanıldığından içeriğimizin girişinde söz etmiştik. Türkiye’de de endüstriyel yapıların kayda değer bir kısmının prefabrik yapılardan oluştuğu savunulabilir.
Buna ek olarak, özellikle son yıllarda tüketici eğilimleri de prefabrikten yana olduğu için ev ve okul gibi yapılar için de prefabrik firmalarına sıklıkla başvurulduğunu söyleyebiliriz. Prefabrik yapıları bu denli tercih edilebilir kılan özelliklerini ise şu şekilde sıralamak mümkün:
Prefabrik parçaları, fabrika ortamında hızla üretilir.
Ön üretim sürecinden sonra prefabrik yapı çok kısa bir sürede kullanıma hazır hale getirilir.
Kullanılan malzemelerin kalitesine göre prefabrik yapılar çok uzun yıllar boyunca dayanıklılığını korur.
Uygun maliyetli bir çözümdür. Hatta diğer pek çok yapı türüne kıyasla son derece ekonomiktir.
Bakım maliyetleri düşüktür.
Deprem ve yangın gibi afetlere dayanımı yüksektir.
Çevreci bir yapı çözümüdür.
Kullanımın ardından sökülüp yeniden birleştirilebilen parçaları sayesinde farklı lokasyonlara taşınabilmektedir.
Her mevsim kullanıma uygundur.
Prefabrik Yapıların Ne Gibi Avantajları Vardır?
Betonarme yapılardan aşina olduğunuz gibi yapı parçalarının inşaat alanında üretilmesi ve inşası, oldukça zahmetli bir süreç olup yüksek maliyetler de gerektirmektedir. Buna benzer şekilde yapının tamamlanıp kullanıma sunulması için yine uzun bir süre gerekir. Fakat prefabrik yapıların parçaları, talep doğrultusunda üretilip inşaat alanına getirildikten sonra birleştirilerek birkaç gün ila birkaç hafta içinde yapının tamamen teslim edilmesine önayak olmaktadır.
Prefabrik yapıların parçaları fabrika ortamında imal edildiği için hem süreci pratikleştirmektedir hem de çevreyi diğer yapı türleri gibi kirletmemektedir. Üstelik gürültü kirliliği de söz konusu olmamaktadır.
Ek olarak, prefabrik yapılar tamamen kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda üretildiği için önceden planlanabilmekte ve buna göre sipariş edilebilmektedir. Örneğin kalabalık aileler için çift katlı ve daha fazla odalı bir prefabrik ev üretilebilirken küçük aileler için tek katlı bir prefabrik ev üretilebilmektedir.Öte yandan zamanla değişen ihtiyaçlara göre prefabrik yapılara eklemeler de yapılabilmektedir.
Üstelik tüm bu işlemlere rağmen prefabrik yapılar, hala diğer yapılardan çok daha ekonomiktir. Ayrıca esnek malzemelerden üretilen prefabrik yapılar, deprem veya farklı bir doğal afet anında daha yüksek oranda güvenlik sağlayabilmektedir.
Prefabrik yapılar, görünümleri de isteğinize göre farklılaştırılabilen malzemelere sahiptir. Buna göre çatınızı ve duvar kaplamanızı da çeşitlendirebilme imkanınız bulunuyor. Isı ve ses yalıtımı konusunda ise prefabrik yapıların dayanımlılığı ek malzemelerle artırılabiliyor ve yapıda konfor sağlamak için gerekli her detay rahatlıkla uygulanabiliyor.
Prefabrik Yapılar Nasıl İnşa Edilir?
Prefabrik ne demek, prefabrik yapı nedir, ne gibi avantajlar sunar gibi soruların yanıtlarını bulduğumuza göre artık bu yapıların kurulum aşamalarını mercek altına alabiliriz. İçeriğimizin daha önceki başlıklarında da belirttiğimiz gibi prefabrik yapıların parçaları önceden fabrikada üretilir ve daha sonra montajlanacakları yere nakledilir.
Kurulum süreci ise oldukça kısa bir sürede ve pratik bir şekilde tamamlanabilmektedir. Buna göre ilk aşamada montaj ekibi beton platform üzerine yapının kurulum işlemine başlamaktadır. Birkaç gün içerisinde kurulumu tamamen biten prefabrik yapının inşa süreci başarıyla sonlandırılır.
Buraya kadar aşamaların çoğunu, tercih ettiğiniz prefabrik yapı firması üstlenecektir. Ancak teslim aldığınız yapının gerekli izin süreçlerini sizin takip etmeniz ve gerekli onayları almanız gerekecektir. Söz konusu adımların hepsi tamamlandıktan sonra ise prefabrik yapınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Prefabrik evlerin yapım aşamaları ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak için 4 Aşamada Prefabrik Ev Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
Prefabrik Yapı Firması Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Özellikleri ve sunduğu avantajlarla ön plana çıkan prefabrik yapılardan sipariş vermeye karar verdiğinizde karşılaşacağınız gibi bu alanda hizmet veren pek çok yapı firması bulunmaktadır. Hangisi ile yola çıkacağınıza karar vermek pek de kolay olmayabilir.
Bu noktada işinizi kolaylaştırmak adına, firmaların referanslarına ve deneyimlerine bakmanızı tavsiye ederiz. Böylece hangi firmanın alanında uzman olduğunu görerek daha kısa sürede seçim yapabilirsiniz.
Seçenekleri daralttıktan sonra ise firmaları arayarak ihtiyaçlarınız doğrultusunda sipariş vermek istediğiniz prefabrik yapı türü hakkında bilgi alabilirsiniz. Bu aşamada müşteri destek ekibinin tutumu da karar vermenizi kolaylaştıracaktır.
Aklınızdaki soru işaretlerini giderebileceğinden emin olduğunuz bir çözüm ortağına karar verdikten sonra ise prefabrik yapı siparişi verebilirsiniz. 1999 yılından bugüne müşterileri için fark yaratan hizmet anlayışını benimseyen Sitar Modul olarak biz de prefabrik ve konteyner konusunda ihtiyaçlarınıza eksiksiz çözüm verebileceğimizi belirtmek isteriz.